کد خبر: ۴۳۸۵۷۵
تاریخ انتشار: ۰۵ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۹:۵۵
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۷۳

نماینده مجلس: کم آبی یک روزه به وجود نیامده که یک روزه وزارت نیرو برطرفش کند

کشور ما در منطقه خشک جهان قرار دارد و بخش هایی از کشور در منطقه فراخشک جهان قرار دارد. ما در دوره های خشکسالی بسیار شدید در برخی استان های کشور قرار داریم و کارشناسان نیز معتقدند دوره ترسالی شاید در برخی استان ها در راه باشد. تغییر اقلیم در جهان رخ داده است اما کشورهایی مثل ایران که از هزاران سال پیش در مناطق خشک طبقه بندی می شده اند، بیش از دیگر نقاط جهان از تغییرات اقلیمی متاثر می شوند.

کشور ما در منطقه خشک جهان قرار دارد و بخش هایی از کشور در منطقه فراخشک جهان قرار دارد. ما در دوره های خشکسالی بسیار شدید در برخی استان های کشور قرار داریم و کارشناسان نیز معتقدند دوره ترسالی شاید در برخی استان ها در راه باشد. تغییر اقلیم در جهان رخ داده است اما کشورهایی مثل ایران که از هزاران سال پیش در مناطق خشک طبقه بندی می شده اند، بیش از دیگر نقاط جهان از تغییرات اقلیمی متاثر می شوند.
تهران  و برخی دیگر از استان های کشور، در فصل  تابستان با یکی از شدیدترین بحران‌های آبی سال‌های اخیر رو به رو شده اند؛ بنا بر اعلام شرکت آب منطقه‌ای تهران، حجم آب ذخیره‌شده در سدهای پنج‌گانه پایتخت تا پایان تیرماه ۱۴۰۴ به حدود ۵۵۰ میلیون مترمکعب رسیده، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال گذشته بیش از ۶۸۰ میلیون مترمکعب بوده است. کاهش ۲۰ درصدی ذخایر آبی، تداوم خشکسالی و افزایش دمای بی‌سابقه، زنگ خطر جیره‌بندی آب را برای بیش از ۱۳ میلیون ساکن تهران به صدا درآورده و مسئولان وزارت نیرو نسبت به تداوم وضعیت بحرانی هشدار داده‌اند.

محمد جلالی ، نماینده مجلس دوازدهم و عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی  به ابعاد گوناگون بحران آب و راهکارهای برون رفت از شرایط موجود پرداخته است:
چاره ای نداریم به جز پذیرش حقیقت خشکسالی
محمد جلالی  گفت: «از بابت پرسشگری مجلس از مسئولان بابت وضعیت آب، طی هفته گذشته، آقای نوری وزیر جهادکشاورزی در کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی حاضر شد و بخشی از صحبت های کمیسیون با ایشان درباره امنیت غذایی و وضعیت تامین کالاهای اساسی بود و بخشی دیگر در رابطه با مسائل الگوی کشت و مصرف آب. طی هفته جاری نیز وزیر نیرو به کمیسیون ما خواهد آمد. اما باید این حقیقت را بپذیریم که مشکل کم آبی، یک روزه به وجود نیامده که بگوییم یک روزه معجزه می شود و از طریق مجلس و وزارت نیرو برطرف می شود.»
وی افزود: «مردم عزیزمان باید چند نکته را بدانند و باور کنند: 1.کشور ما در منطقه خشک جهان قرار دارد و بخش هایی از کشور در منطقه فراخشک جهان قرار دارد. کرمان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و هرمزگان در مناطق فراخشک دسته بندی می شوند. 2. ما در دوره های خشکسالی بسیار شدید در برخی استان های کشور قرار داریم و کارشناسان هوا اقلیم و هواشناسی کشور نیز معتقدند دوره ترسالی شاید در برخی استان های کشور در راه باشد. 3. تغییر اقلیم در جهان رخ داده است اما کشورهایی مثل ایران که از گذشته های دور و از هزاران سال پیش در مناطق خشک طبقه بندی می شده اند، بیش از دیگر نقاط جهان از تغییرات اقلیمی متاثر می شوند و تاثیر منفی می گیرند. حقیقت این است که چاره ای نداریم به جز این که این موارد را بپذیریم.»
نباید بدون منابع آبی شهرهای صنعتی و بنگاه های اقتصادی را توسعه فیزیکی داد
این نماینده مجلس در خصوص اقداماتی که لازم است وزارت نیرو و وزارت جهادکشاورزی برای حل مشکلات موجود انجام دهد گفت: «وزارت نیرو برای آب شرب کشور، سرمایه گذاری های عظیمی داشته اما معتقدم حتی الامکان باید از بارگذاری های جدید اجتناب کنیم. این که می‌گوییم دائما باید شهرها و صنایع، مناطق و بنگاه‌های اقتصادی را توسعه فیزیکی دهیم، در ظاهر حرف اشتباهی نیست اما برای تامین آب و امکانات این مناطق نیز باید فکری داشته باشیم. درواقع نباید بدون امکان توسعه زیرساخت ها یا به عبارتی بدون منابع کافی، به بار سنگین روی دوش منابع آبی کشور بیفزاییم. باید روی حد توان خود اکتفا کنیم. باید صنایع را به مسیر مصرف آب های نامتعارف، شور و پساب ها سوق دهیم . اصلا در برنامه هفتم توسعه به وزارت نیرو حکم شده که این اقدامات را انجام دهد.»
وی افزود: «در بخش کشاورزی برنامه هفتم، حکم صادره برای وزارت جهاد کشاورزی این است که از سامانه های هوشمند استفاده حداکثری شود. سامانه های هوشمند مصرف آب بخش کشاورزی را به حداقل می رساند و نرخ بهره وری را یک و نیم تا دو برابر افزایش می دهد. بنابراین باید به این سمت و سو حرکت کنیم. خواهش من از مردم ایران حرکت به سمت مصرف بهینه و صرفه جویی است. حتی معتقدم مصرف بهینه اگر انجام شود نیازی به صرفه جویی در آب شرب نخواهد بود. مجلس حتما پیگیری خواهد کرد که برای مردم بابت تامین آب شرب مشکلی ایجاد نشود، دولت هم با همه توان در حال تلاش است. من موافق اعمال تنش به مردم نیستم. این جمله ها که «آب تمام شد» یا «جنگ آب در راه است» نیز به مردم استرس می دهد. اگر مواردی که اشاره کردم رعایت شود و از اکنون برای سال آینده دوراندریشی و برنامه داشته باشیم، نگرانی برای تامین آب شرب و بحران آب را پشت سر می گذاریم.»