محسن هاشمی: کسی مخالف مذاکره نیست / پزشکیان به طور جدی وارد میدان شود / از مقام معظم رهبری تا مجلس و دولت علاقه مند هستند که تحریمها برداشته شود

عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی با تاکید بر اینکه کسی در کشور مخالف مذاکره نیست، معتقد است: به نظر من آقای رئیس جمهور می توانند در همه مسائل کشور محور قرار گیرند و خیلی جدی وارد میدان شوند.
محسن هاشمی، رئیس سابق شورای شهر تهران و فرزند ارشد مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی در گفتگویی به بیان دیدگاههای خود در خصوص الزامات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ایران پس از جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اخیر پرداخته است.
اهم اظهارات محسن هاشمی را بخوانید؛
*ما یک جنگ تحمیلی ۱۲ روزه را که با آتش و دود و انفجار و بمب همراه بود، در کشور تجربه کردیم که با یک آتش بس نانوشته پایان یافت؛ امروز برای همه در جهان روشن شده که رژیم صهیونیستی به عنوان آغازگر این تهاجم، یک تجاوز غیرقانونی را به ایران انجام داده است و به همین دلیل بسیاری از کشورها آن را محکوم کردند. من امیدوارم این موضوع در سازمان ملل و شورای امنیت نیز مورد پیگیری قرار گیرد و این تجاوز محکوم شود.
*البته خوشبختانه ایران با صلابت و توانی که داشت، توانست فعلا پایان بخش این جنگ باشد اما زبانههای آتش هنوز فروننشسته و اطمینان کامل به آتش بس وجود ندارد. از این رو لازم است محکوم کردن قاطع این تجاوز رژیم صهیونیستی لازم است.
*در این راستا باید از مردم ایران هم یک تشکر ویژه داشته باشیم که به صورت هوشمندانه در این جنگ ظاهر شدند و باعث شدند که آتش بس مورد تقاضای دشمنان قرار بگیرد و در همه زمینه ها آن اتحاد ملی که لازم بود و وظایفی که به عهده داشتند را به طور قاطع در مسیری که لازم بود، انجام داد؛ همین آرامشی که اکنون در کشور وجود دارد محصول همین برخورد ملت قهرمان ایران است.
*ما هنوز در مرحله پساجنگ هستیم وهنوز به دفاع مقدس تبدیل نشده است؛ ابتدا باید همچون دوران جنگ هشت ساله پندهایی را از این جنگ بگیریم و بعد به مباحث دیگری چون مسایل اقتصادی ورود کنیم؛ یکی از این پندها توازن بین آرمانگرایی با واقع گرایی است که خود را در این جنگ نشان داد؛ با وجود حرکت بسیار مثبت و استقامتی که نیروهای نظامی ما در این جنگ داشتند و یک آرامشی را به مردم داد، اما بحث شکاف فناورانه بین ما و دشمن روشن شد؛ پس اولین کاری که به نظر می رسد برای ورود به مسایل اقتصادی باید کرد، این است که باید خود را به فناوری های روز نزدیک کنیم.
*یکی از دلایل این شکاف می تواند همان بحث تحریم ها باشد یعنی یکی از دلایلی که تحریم نعمت نیست، همین شکاف پیش آمده است که در مسایل اقتصادی و نظامی قابل پیگیری است و ببنیم کجاها عقب ماندیم تا بتوانیم دفاع از میهن داشته باشیم زیرا به نظر می رسد که این بار دفاع، به معنی دفاع با افراد نخواهد بود بلکه دفاع تکنولوژیکی است و باید بتوانیم خود را با قدرت ساماندهی کنیم.
*نخبگان سیاسی در کشور اگر بخواهند آیت الله هاشمی رفسنجانی را الگو قرار دهند، باید این را مدنظر قرار دهند که ایشان به جای محافظه کاری و فکر خود و آبروی خود بودن، اصولا فکر کشور و مردم بود. نمونه بارز این روحیه قطعنامه ۵۹۸ بود که حتی به امام فرمودند که من این کار را انجام می دهم و شما من را محاکمه و اعدام کنید که چرا این تصمیم را گرفته ای ولی این تصمیم باید گرفته شود.
*البته می دانید که از مقام معظم رهبری تا مجلس و دولت و همه دست اندرکاران کشور علاقه مند هستند که تحریم ها برداشته شود؛ فقط عده قلیلی در کشور تحریم ها را نعمت فرض می کردند و میگفتند که این تحریمها باعث شده که ما پیشرفت بکنیم و حالا معلوم شد در این شکاف تکنولوژیکی که در این جنگ دیدم، چقدر این دیدگاهها درست بود و مشخص شد که نتوانستیم آن پیشرفت لازم را داشته باشیم.
*الان کسی نیست که بگوید مخالف مذاکره است. البته می بینید که برخی از مطبوعات به رئیس جمهور انتقاد کرده اند که چطور در مصاحبه خود هم از جنایات آمریکا و اسرائیل و کشته شدن کودکان صحبت کرده و هم گفته که آماده مذاکره است.
*یعنی هنوز کسانی در این کشور به این فکر هستند که مذاکره ما را به جایی نمی رساند و باید فعالیت های تند دیگری مثل بستن تنگه هرمز را هم داشته باشیم!
*اکنون آقای پزشکیان سکاندار اجرای کشور است و باید به طور جدی وارد شود و وفاق را ایجاد کند؛ بالاخره عده قلیلی هم هستند که حرف های تند می زنند خُب اشکال ندارد. این دولت است که باید به میدان بیاید و موارد را به صورتی اصلاح کند یا حتی در بُعد جهانی به شکلی مطرح کند که مشخص شود این دیدگاه یک عده قلیل است. اکنون مهم این است که به سمت یک ثبات و ترک مخاصمه برویم همانطور که در گذشته به آن رسیدیم و پس از آن می توانیم مشکل اقتصادی خود را حل کنیم.
* شاید الان دیگر حمله اسرائیل هم مهم نباشد؛ مهم مکانسیم ماشه است که اروپایی ها دنبال می کنند تا دوباره پرونده ایران را به شورای امنیت ببرند و تحریم های ایران را مجددا بین المللی کنند.
*می دانید که تحریم هایی که اکنون داریم، تحریم های یکجانبه از سوی آمریکاست و با برجام، تحریم های بین المللی ما برداشته شد و می توانستیم با جهان کار کنیم ولی اگر مجددا به این سمت برویم که تحریم بین المللی برقرار شود، می تواند برای اقتصاد بسیار مخرب باشد؛ لذا باید دیپلماسی با اروپایی ها خیلی فعال باشد. چون الان این موضوع درست اروپایی هاست و خود آمریکا نمی تواند کاری کند؛ هرچند فشار آمریکا روی اروپایی ها این است که این اتفاق بیفتد ولی با یک دیپلماسی قوی با اروپا باید این کار را جلویش گرفته شود که دوباره به مکانسیم ماشه نرسیم که می تواند برای اقتصاد ما و ناترازی های آن مخرب باشد.
*باید ضعف خود را جدی بگیریم و به صحبت آیت الله هاشمی و راهی که تنظیم کرده بود، برسیم که در آن آرمان و واقعیت در کنار هم به صورت منطقی پیش بروند؛ اگر این اتفاق نیفتد، ممکن است مجدد دچار مشکل شویم و شاید مجدد پیروز بیرون نیاییم. اینک وقت بیداری است تا با دژخیمی که در جنگ ۱۲ روزه اینطور عمل کرد و هموطنان زیادی را به شهادت رساند، دچار مشکل نشویم.