کد خبر: ۳۳۸۴۹۸
تاریخ انتشار: ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۲۳:۳۷
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۹۶۹

کاهش قیمت دلار ادامه‌دار خواهد بود؟

دلار که کار خود را در سال ۱۴۰۰ با نرخ ۲۵ هزار و ۲۰۰ تومان آغاز کرده بود آرام آرام عقب نشسته و امروز شنبه ۱۱ اردیبهشت ماه به ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان رسید. چیزی نزدیک به دو هزار تومان کاهش. با توجه به اخبار منتشر شده از وین تلاش برای ورود به بازار و سرمایه‌گذاری جدید توصیه نمی‌شود، اما کاهش قیمت بیشتر از نظر اقتصادی تا حدودی نامحتمل خواهد بود. حداقل اطمینان داریم که کاهش قیمت آرام آرام رخ می‌دهد
قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید به ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار به ۹۷۱ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده، اما همچنان ریزش قیمت دلار بیشتر جلب توجه می‌کند. پنجشنبه هفته گذشته وقتی بازار تعطیل شد قیمت دلار ۲۳ هزار و ۷۰۰ تومان بود. به‌طور طبیعی وقتی بازار از حالت رسمی خارج می‌شود، انتظار داریم قیمت‌ها افزایش پیدا کند، اما وضع به شکل دیگری رقم خود و نرخ‌هایی که دلال‌ها اعلام می‌کردند ساعت به ساعت کاهش پیدا کرد. جمعه شب با پیگیری اخبار بازار و دنبال کردن روند معاملات غیررسمی متوجه شدیم قیمت دلار در ابتدای معاملات روز شنبه ۱۱ اردیبهشت می‌تواند ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان باشد. اتفاقی که امروز دقیقا رقم خورد تا دلار یکی یکی سنگر‌های ۲۳ هزار و ۵۰۰، ۲۳ هزار و ۴۰۰ و ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان را از دست بدهد.

وقتی دلار به کف رسید

ظهر امروز وقتی قیمت دلار در بازار آزاد به ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان رسید، خبرگزاری از تشکیل صف فروش خبر دادند. دسته‌ای از مردم تصور می‌کنند این کف قیمت است و احتمالا می‌توانند با خرید دلار در چنین جایگاهی و فروش آن‌ها در زمان صعودی شدن نرخ‌ها سود خوبی به جیب بزنند. با این حال وقتی خبرگزاری‌ها هنوز درباره تشکیل صف فروش خبر می‌دادند، در کانال‌های تلگرامی و صفحات اینستاگرامی ناامیدی دلالان از تغییر جریان بازار مشهود بود. آن‌ها حتی برای ساعاتی قیمت دلار را ۲۳ هزار و ۸۰ تومان معامله کردند. با نزدیک شدن به غروب افتاد، دلار تلاش کرد مواضع از دست‌رفته خود را پس بگیرد. پس به سمت ۲۳ هزار و ۳۵۰ تومان حرکت کرد. یکی دو تا خبرگزاری در این ساعت سرخوشانه تیتر زده‌اند دلار وارد کانال ۲۲ هزار تومان می‌شود؟ مرور معاملات فردایی در این ساعت نشان می‌دهد دلال‌ها دست دلار را گرفته‌اند و از ۲۳ هزار و ۸۰ تومان تا ۲۳ هزار و ۲۵۰ تومان بالا آورده‌اند. به‌نظر می‌رسد قرار است چند روزی دلار در این محدوده متوقف شود، اما دقیقا تا کی؟

پیش‌بینی قیمت دلار تا وسط هفته



فعالان بازار و دلالان امیدی به تغییر وضعیت قیمت دلار ندارند. شاید همین اتفاق باعث شده که با وجود تعطیلی صرافی‌ها در روز‌های پنجشنبه و جمعه، به صورت خودجوش قیمت دلار را کاهش دهند. آن هم نه در حد ۱۰۰ یا ۲۰۰ تومان، بلکه ۵۰۰ تومان در دو روز! چهارشنبه وقتی صرافی‌ها کرکره‌هایشان را پایین کشیدند، قیمت دلار در بازار آزاد ۲۳ هزار و ۸۲۰ تومان بود و در دو روز تعطیلات آخر هفته، برخی کانال‌ها از کاهش نرخ ارز در معاملات غیررسمی خبر می‌دهند. تا جایی که دیروز برای ساعات قیمت دلار در بازار آزاد به ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان رسید.

تعطیلات آخر هفته شاید زمان مناسبی برای پیگیری قیمت دلار نباشد. چراکه با تعطیلی صرافی‌ها، ابتکار عمل به دست دلال‌ها می‌افتد و آن‌ها تعیین‌کننده نهایی قیمت دلار خواهند بود. با این وجود تغییرات قیمت دلار در تعطیلات آخر هفته گذشته به خوبی نشان می‌دهد دلال‌ها چه انتظاری از قیمت ارز دارند. زمانی که دلار در روز‌های پنجشنبه و جمعه روند صعودی به خود می‌گیرد، می‌توان گفت فعالان بازار ارز در انتظار روند صعودی هستند و بعید نیست تا نیمه هفته قیمت دلار به آن‌چه آن‌ها در تعطیلات آخر هفته گذشته منتظرش بودند برسد. حالا که دلار در تعطیلات آخر هفته گذشته کاهشی بوده، می‌توان تا حد زیادی به روند نزولی قیمت دلار تا نیمه هفته پیش رو امیدوار بود. چراکه حتی بدون دخالت صرافی‌ها و بانک مرکزی، خود دلال‌ها هم منتظر کاهش قیمت دلار هستند و برای همین حاضر شده‌اند دلارهایشان را ۵۰۰ تومان ارزان‌تر از چهارشنبه و با قیمت ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان بفروشند.

سقوط قیمت دلار در تعطیلات پنجشنبه و جمعه و امروز شنبه سریع اتفاق افتاد، ولی چرا این روند نزولی پرسرعت بعد از رسیدن به پله ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان متوقف شد؟ شاید دلیل این اتفاق تابلو صرافی‌ها باشد. صرافی ملی در آخرین روز کاری هفته گذشته، قیمت فروش دلار را ۲۳ هزار و ۲۳۷ تومان اعلام کرد. احتمالا به همین خاطر دلال‌ها در معاملات غیررسمی آخر هفته علاقه‌ای به نرخ‌های پایین‌تر از صرافی نداشتند و قیمت دلار روی ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان متوقف کردند. صبح شنبه صرافی ملی تلاش کرد این تلقی اشتباه را اصلاح کند. برای همین قیمت دلار را ۲۳ هزار و ۸۰ تومان تعیین کرد، اما با توجه به تشکیل صف خرید جلوی صرافی‌ها برای خرید سهمیه دو هزار دلاری، ادامه این کار چندان عاقلانه نیست. چون افراد با توجه به اختلاف قیمت دلار دولتی و بازار آزاد، دست به‌سودجویی می‌زنند. از سوی دیگر بررسی روند تغییر قیمت دلار در هفته‌های اخیر نشان می‌دهد صرافی‌های بانکی علاقه‌ای به ریزش ناگهانی قیمت دلار ندارند و ترجیح می‌دهند قیمت‌ها در بازار ارز آرام آرام کاهش پیدا کند. در نتیجه همین سیاست می‌توان قیمت فعلی یعنی ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان را عددی مناسب محسوب کرد به این شرط که چند روزی یا لااقل تا میانه همین هفته پیش رو در این جایگاه بماند و قیمت خود را تثبیت کند.

تمام گزینه‌های محتمل تا پایان هفته

فعالان بازار ارز احتمالا بیشتر از سیاستمداران، اخبار مذاکرات وین را دنبال می‌کنند. طوری که می‌توان گفت درست بعد از نشست خبری سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا شاهد کاهش قیمت دلار در معاملات غیررسمی بودیم. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری درباره مذاکرات وین گفته «منصفانه است که بگوییم پیشرفت‌هایی حاصل شده است. ما درک بهتری از آنچه ممکن است لازم باشد انجام دهیم تا ایران به این توافق برگردد، داریم.» اتحادیه اروپا هم دیروز با انتشار بیانیه‌ای رسمی روند مذاکرات را مثبت ارزیابی کرد. حسن روحانی رئیس‌جمهور کشورمان هم در جلسه دیروز هیات دولت حرف‌های مثبتی زده است.

دلار کار خود را در سال ۱۴۰۰ با نرخ ۲۵ هزار و ۲۰۰ تومان آغاز کرد، اما در همان ابتدا در واکنش به اخبار سیاسی شاهد افزایش قیمت ارز تا محدوده ۲۵ هزار و ۹۰۰ تومان در تعطیلات نوروزی بودیم. احتمالا خبر‌های منتشر شده درباره سند راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین در آن بی‌تاثیر نبوده. بعد از تعطیلات نوروز یعنی ۱۴ فروردین‌ماه زمانی که اولین نشست کمیسیون برجام درباره شرایط بازگشت آمریکا و لغو تحریم‌ها برگزار شد، قیمت دلار تا ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومان کاهش پیدا کرد. باز شدن صرافی‌های بانکی در این اتفاق بی‌تاثیر نبود. چراکه بعد از دو هفته از شروع سال، دلال‌ها هرکاری دلشان خواست کردند و هر قیمتی روی دلار گذاشتند. با بازگشایی صرافی‌ها، انگار که بازار ارز صاحب پیدا کرده باشد، شاهد کاهش نوسانات قیمت دلار بودیم. بعد از مدتی که دلار مرز ۲۵ هزار تومان را برای نوسان انتخاب کرده بود، رفته رفته از مقاومت دست کشید و تا دیروز به ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان. 

دلار راه درازی در پیش دارد. راهی که از نیمه فروردین با اولین نشست کمیسیون مشترک برجام درباره شرایط بازگشت آمریکا به تعهدات برجامی‌اش آغاز شده و هر باری که خبر جدیدی از مذاکرات به گوش می‌رسد، امیدواری‌ها برای کاهش هرچه بیشتر قیمت دلار آغاز می‌شود. هیات مذاکره‌کننده دوباره راهی وین شده و احتمالا امروز و فردا خبر‌های جدیدی از عباس عراقچی بشنویم. ممکن است کاهش قیمت دلار ادامه داشته باشد.